Ondernemers

Hieronder vind je per dimensie tips op welke manier je als ondernemers aan de slag kan gaan. Natuurlijk ben je als ondernemer niet van alle dimensies, maar dat geeft niets want iedereen in Twente draagt een stukje bij op het gebied van zijn of haar expertise. Dat maakt het samen werken aan het Bruto Twents Geluk juist zo mooi!

Inkomen  
Doel:  Geld helpt nog altijd om gelukkig te maken.
Middel: Medewerkers stimuleren in zelfontplooiing zodat zij daarmee een betere toekomst voor zichzelf kunnen organiseren. Medewerkers mogelijkheid geven door weekenddiensten of extra uren helpen om sneller hun financiële doelen te bereiken.

Baanzekerheid 
Doel: Zorg ervoor dat medewerkers een stabiele werkgever hebben die continuïteit kan bieden op de lange termijn.
Middel:  Medewerkers vormen het kapitaal van een onderneming. Zorg voor gevarieerd werk. Neem je medewerkers mee in nieuwe ontwikkelingen en praat met hen over wat deze voor hen betekenen. Laat hen merken dat je hen waardeert door een compliment, maar ook door het vieren van jubilea en dergelijke.

Persoonlijke ontwikkeling 
Doel:  Geef medewerkers die daaraan behoefte hebben de ruimte om zich te ontwikkelen.
Middel:  Pas maatwerk werk toe. Wat de één gelukkig maakt, is voor de ander juist niet zo fijn. Het is mooi als er bijvoorbeeld de ruimte is om een functie aan te laten sluiten op kwaliteiten van mensen. Geef medewerkers de kans om om de zoveel tijd aan een totaal nieuwe uitdaging te beginnen.

Gezondheid 
Doel:  Lager ziekteverzuim door gezonde medewerkers die goed in hun vel zitten.
Middel:  Deze indicator ligt niet specifiek op het bord van een ondernemer. Wat je wel kunt doen is werken aan verzuimpreventie, voorlichting, ergonomie en veiligheid op het werk.

Werk-privébalans 
Doel:  Lager ziekteverzuim door gezonde medewerkers die goed in hun vel zitten.
Middel:  Dit is maatwerk. Sommige medewerkers worden gelukkig van heel hard werken en veel overuren maken, anderen willen graag iets langer ouderschapsverlof of de mogelijkheid om thuis te werken. Het is goed om hierover met je medewerkers in gesprek te blijven.

Sociale contacten    
Doel:  Naast een gezellige sfeer op het werk, is dit niet direct een indicator waarmee ondernemers zich bezig hoeven te houden.
Middel:

Maatschappelijke betrokkenheid   
Doel:  Ondernemers zijn van grote waarde voor de maatschappij. Ze zorgen voor banen, voor stageplaatsen, afstudeerplekken en reuring. Daarnaast dragen ondernemers vaak bij aan het verenigingsleven in de vorm van sponsoring of in natura.
Middel:

Subjectief welzijn    
Doel:  Subjectief welzijn gaat over het ‘netto geluk’ van de Tukker. Dit is iets dat heel persoonlijk is. Als ondernemer kan je daar wel aan bijdragen door op het werk een sfeer van veiligheid, geborgenheid, zekerheid, respect en een prettige werkomgeving te creëren, waardoor medewerkers graag werken en trots zijn op hun baan.
Middel:

Huisvesting 
Doel:  Voldoende betaalbare woningen voor medewerkers zijn belangrijk. Ook om nieuw talent aan te trekken
Middel:  Dit is een indicator waar je als werkgever weinig tot geen invloed op hebt. deze is naast inkomen enorm belangrijk voor het BTG en in voor Twente zelfs een onderscheidende kwaliteit (als je het vertaalt naar leefomgeving). Maar als ondernemer hebben we hier weinig tot geen invloed op. Misschien moeten we een nieuw Tuindorp gaan ontwikkelen.

Veiligheid 
Doel:  Naast het zorgen voor een veilige werkomgeving, ligt deze indicator niet direct op het bord van Twenteboard en ondernemers, maar is een taak van de politie, gemeenten, justitie en de nationale overheid. Hierin kan uiteraard wel samengewerkt worden.
Middel:  Binnen het vergroten van het Bruto Twents Geluk is geen enkele branche verantwoordelijk voor alles, maar vullen we elkaar aan.

Milieu    
Doel:  Een schoon milieu en duurzaam energiegebruik
Middel:  investeren in kansrijke sectoren op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Dit de Tukker niet direct morgen een beter leefmilieu, maar wel kansen op een betere baan.